Diyetisyen



Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Beden kütle indeksi;Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırması esas alınarak obeziteyi belirlemek için yaygın olarak Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanılmaktadır. BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir.

 

 

     BKİ DEĞERLERİ (kg/m2)    

          DURUMUNUZ

18.5

Zayıf

18.5-24.9

Normal kilolu

25-29.9

Fazla kilolu

30-34.9

Birinci derece obez

35-39.9

İkinci derece obez

40 ve üzeri

Üçüncü derece morbid obez

 

 

Normalde yetişkin kadınlarda vücut ağırlığının %20-27'si erkeklerde %12-15'i yağ dokudan oluşmaktadır. 2010 yılında Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre yetişkin grubunun %65'i kilolu veya obezdir. Kadınların %41'i erkeklerin %20.5'i obezdir.

 

Obezitenin Neden Olabileceği Hastalıklar

İnsülin direnci

Şeker hastalığı

Hipertansiyon

Kalp hastalıkları

Hiperlipidemi – Hipertrigliseridemi

Metabolik sendrom

Safra kesesi hastalıkları

Bazı kanser türleri (kadınlarda safra kesesi, endometriyum, yumurtalık ve meme kanserleri, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri)

Karaciğer yağlanması

Astım

Adet düzensizlikleri

 

Bu hastalıklara yakalanma riskini azaltabilmek için canımızın her istediğini yememeli, vücudumuzun ihtiyaçları doğrultusunda besinleri almalı, bunu sağlıklı şekilde öğrenebilmek için diyetisyene başvurmalıyız.

 

Diyetisyenler, danışanların tıbbi geçmişleri, kan değerleri,  beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzları ve vücut analiz sonuçlarına göre kişiye özel beslenme programlarını oluşturmakta ve takip etmektedirler. Zayıflama programlarının yanısıra;

çocuk beslenmesi

gebelik ve emziklilikte beslenme

menapozda beslenme

sporcu beslenmesi

hastalıklarda beslenme programları da uygulanmaktadır.

Yatan Hasta Beslenme Ve Diyet Hizmetleri    

Beslenme ve diyet bölümü hasta servise kabul edildikten sonra hekimler ve hemşirelerle multidisipliner bir şekilde çalışır. Hastaya ve hastalığa özgü beslenme programı diyetisyen tarafından planlanarak uygulanır. Bellli aralıklarla yapılan vizitlerle hastanın beslenme durumu saptanır, hasta ve refakatçı bilgilendirirlir.